Nişantaşı'nda Valikonağı Caddesi tarafına yolum her düştüğünde Dedeoğlu Baklava’ya 5 dakika dahi olsa uğramadan geçmemeye çalışırım. Dedeoğlu'nun nefis sütlü nuriyesi, baklavaları ve burma kadayıfı benim için bir klasiktir. Gaziantepli olan Ali Tüfekçi tarafından ilk dükkanı 1952 yılında Ankara'da açılan Dedeoğlu Baklavacısı, 1957 yılında İstanbul’a taşınma kararı almasının ardından Gedikpaşa mahallesinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Ali Tüfekçi’nin vefatı ile 2 oğlu tarafından işletmeye devam edilen Dedeoğlu Baklavacısı zaman içinde şube sayısını 6’ya çıkartmıştır.
2004 yılında yollarını ayıran kardeşler farklı şubelerde Dedeoğlu Baklavacısı'nın nefis baklavalarını üretmeye devam etmektedirler. Bugün sizlere aslen 1977 yılında Dedeoğlu Baklavacısı’nın İstanbul'daki ikinci şubesi olarak açılan ve hali hazırda Bilal Tüfekçi ile oğlu Yahya Tüfekçi tarafından 2004 yılından beri işletilen Nişantaşı Dedeoğlu Baklavacısı'ndan bahsetmek istiyorum. Valikonağı Caddesi'nden aşağı doğru inerken yaklaşık 100 metre ileride sol tarafta Çağrı Büfe'nin sokağında Dedeoğlu Baklavacısı'nı bulabilirsiniz.
Nişantaşı'ndaki Dedeoğlu Baklavacısı'na uğradığım bir gün tesadüfen Yahya Tüfekçi ile tanışma sohbet etme fırsatım olmuştu. Odun fırınında titizlikle ve özellikle butik tarzda baklava ürettiklerini belirten Yahya Bey böylelikle kaliteli ürün sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirmişti.
Neden odun fırınında pişirdiklerini merak ederek sorduğumda buharlı fırında pişen baklavalarda çabuk bayatlama durumu söz konusu olduğunu oysa ki odun fırınında baklava pişirildiğinde imalatının üzerinden 1 hafta dahi geçse ilk günkü tazeliğini koruyarak hamurunda yumuşama olmadan çıtır çıtır yenileceğini belirtmişti. Dedeoğlu’nda üretim sırasında baklava hamuru fabrikasyon olarak değil eski usul elde açılarak üretiliyormuş.
Dedeoğlu Baklava’da Fıstıklı, Cevizli ve Kuru Baklava, Şöbiyet, Burma Kadayıf, Dürüm, Prenses, Ekmek Kadayıfı, Halep Burması gibi şerbetli tatlıların yanı sıra spesiyal olarak nitelendirdikleri ve özel tedarikçileri için üretilen gül sulu, kestaneli ve çikolatalı baklavalar da bulunuyor.
Yaklaşık 50 çeşit şerbetli tatlı üretimi yapan Dedeoğlu Baklavacısı kuruluşundan beri süre gelen bir aile klasiğini halen devam ettirmekte ve üretimde kullandıkları ürünleri halen de aynı tedarikçilerden temin etmektedirler.
Böylelikle ürün kalitesinde herhangi bir değişiklik olmadan aynı lezzet ve güzellikte nefis ürünler imal ediyorlar. Tüm tatlılarında kullanılan badem, ceviz, un, nişasta Gaziantep'ten özel olarak getiriyorlarmış. Ayrıca kullandıkları Antep fıstığını da Antep Barak Ovası'ndaki yetiştiricilerin ürettikleri birinci kalite fıstıklardan olması konusunda taviz vermiyorlar.
Tatlılarında kullanılan nefis tereyağı ise Urfa’dan getirtiliyor.
Dedeoğlu Baklava'da tatlı çeşitlerinin yanı sıra fıstık ve badem ezmeleri, çikolata, draje ve lokumlar ile tuzlu çeşitlerden peynirli su böreği, ev tipi mayalı poğaçalarda oldukça beğenilen ürünler arasında yer aldığını belirtmekte yarar görüyorum.
Bir süre önce butik pastacılık işinde de iddialı olduklarını gösteren Dedeoğlu Baklava renk renk ve çeşit çeşit butik pastaları müşterilerinin beğenisine sunmaktadır.
Sipariş olarak yapılan butik pastalar hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak düzeydedir.
Benim tercihim olan boğazınızı yakmayan nefis Sütlü Nuriye ve fıstıklı baklavasını bir parça kaymak ile mutlaka denemenizi öneriyorum.
Adres: Valikonağı Cad. Konak Çarşısı No:109 Nişantaşı-İstanbul
Tel: 0212 247 00 44
www.dedeoglu.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder