21 Şubat 2014 Cuma

BARBAROS YOĞURTÇUSU - FATİH

İstanbul'un Fatih semtinde Barbaros Yoğurtçusu olarak bilinen bu gizli ve özel lezzet durağından  bahsetmek istiyorum. Barbaros Yoğurtçusu Abbas Kurap tarafından 1908 yılında açılmış. Abbas Bey Yugoslavya'dan Osmanlı döneminde göçmen olarak gelmiş. Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nde süt ürünleri imalatı yapan bu işletme 1918 yılında resmi olarak tescil yaptırmıştır ve bu nedenle de kuruluş yılı 1918 olarak anılmaktadır. 100 yıllık bir müessese olan Barbaros Yoğurtçusu Fatih civarında oldukça ünlüdür.


Barbaros Yoğurtçusu Fatih'te 2 şubede faaliyetlerini sürdürmektedir. Günümüzde Hocaüveyz Mahallesi ve İskenderpaşa Mahallesi'ndeki şubelerini Kurap ailesinin 3. kuşağı Ali ve Kemal Kurap işletmektedir. Kurulduğu günden bugüne kadar Çatalca'daki anlaşmalı oldukları çiftlikten ham maddelerini  alıp muhteşem ürünleri üretmektedirler.


Barbaros Yoğurtçu'suna ulaşmak için Fatih Caddesi'ni geçip sağ doğru kıvrılan yolu takip ederek önce Kıztaşı ya da Markianos Sütunu olarak adlandırılan anıtın olduğu yere ulaşmalısınız. Buraya ulaştıktan sonra Barbaros Yoğurtçusu'nu kime sorsanız Size tarif edecektir. Dış görünüşü oldukça basit ve sıradan olan Barbaros Yoğurtçusu'nda yoğurt günlük gelen sütten üretilmektedir.


Bu leziz yoğurtlar küçük, orta boy plastik kaplarda ya da çocukluğumuzun sokak yoğurtçularının tahta tablalarda sattığı büyük boy aluminyum tepsilerde satılmaktadır.


Lezzeti inanılmaz derecede güzel ve kıvamı yoğundur. Yıllardır hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilmektedir. Bu nedenle dayanma süresi oldukça kısadır.  Doğal yoğurt ve doğal süt ürünlerini denemek isteyenler için Barbaros Yoğurtçusu'nun en doğru adres olduğunu söyleyebilirim.


Barbaros Yoğurtçusu'nda satılan her yoğurdu yılın her ayında bulmanız mümkün değildir. Gerçi inek sütünden yapılan yoğurdu 12 ay boyunca bulabilirsiniz ama manda yoğurdunun temmuz-şubat aylarında, koyun yoğurdunun ise şubat-temmuz arasında üretimi yapıldığını belirtmekte fayda görüyorum.


Barbaros Yoğurtçusu sadece yoğurduyla değil kaymak, peynir çeşitleri ve sütlü tatlıları ile de çok meşhurdur. Manda kaymağı kıvamlı ve yoğun süt kokuludur.


Yılın her ayı bulmak mümkündür.  Barbaros Yoğurtçusu'na özel geleneksel yöntemler ile üretilen inek ve koyun peyniri ile tereyağı burada bulabilirsiniz.


Ayrıca Osmanlı dönemine ait orijinal tatlı reçeteleri kullanılarak üretilen tatlı çeşitlerinde de oldukça iddialılar. Müdavimlerinin arasında zerde, aşure, kazandibi, krem şokellasının oldukça meşhur olduğunu belirtmek istiyorum.


Tavuk göğsü geleneksel şekli ile tavuk eti kullanılarak üretilmektedir.


Sütlü tatlıları hafif ve çok başarılıdır. Keşkül ise benim favorimdir.


Yolunuz Fatih'e düşerse nefis tatlıları ve yoğurdunu denemek için mutlaka Barbaros Yoğurtçusu'na uğramanızı öneriyorum.


Adres: İskenderpaşa Mah. Sofular Cad. No: 167 Fatih / İstanbul
Tel: 0212 521 28 53 - 531 61 33

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder