Ab'bas waffle içinde oturma alanı olmadığından dükkanın önündeki kaldırıma 2-3 adet yüksek masa koyarak servis vermektedir. İstanbul'un bir çok semtinden sadece bu Waffle'ları yemek için gelen bir çok kişi vardır.
Ab'bas'dan bahsetmeden önce biraz hamur, erimiş çikolata yani pralin ve meyvenin inanılmaz uyumu olan nefis Waffle'ların hikayesinden bahsetmek istiyorum.
Önce gözünüze sonra midenize hitap eden, müptelası olunabilecek bir lezzettir Waffle….
18 yüzyılın başlarından beri özellikle Avrupa’dan başlamak üzere bir çok kıtaya yayılmış olan waffle, krep tarzı likit hamurun özel bir aparat ya da makine de pişirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Waffle'ın temel malzemesi un, süt ve yumurtadır. Waffle her ülke de farklı tarzlara göre pişirilir ve daha sonra da değişik malzemelerin waffle hamurunun üzerine konulmasıyla oluşturulur.
Belçika da pralin, kremşanti ve taze meyveler ile ya da sadece pudra şekeri dökülerek servis yapılan waffle “ Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Belçika usulü waffle dikdörtgen olup gözenekleri 1 cm büyüklüğünde olan daha kalın bir hamurdur. Belçika'nın bir kenti olan Liege de ise waffle hamuru üzerine herhangi bir ürün konulmadan fırından çıktığı haliyle yenilir. "Liege usulü waffle" hamurunun rengi biraz daha altın sarısına yakındır. Sıcakken waffle üzerine iri taneli şeker dökülerek kramelize bir tat ve görünüş yaratılarak yenilir.
Amerikan usulü waffle ise hamurunda ayrıca kabartma tozu da konulmaktadır. Dikdörtgen veya daire şeklinde yapılmaktadır. Maple şurubu ile genellikle kahvaltıda servis edilir.
İskandinav usulü waffle ise diğer waffle'lara göre daha ince hamurlu olup, kalp şeklinde gaufre (waffle makinesi) kullanılarak hazırlanmaktadır. İsveç'te baharın müjdecisi olarak kabul edilen 25 Mart günü "Waffle Günü" olarak kutlanır.
Sizlere bahsedeceğim Ab'bas Waffle'da İskandinav usulü waffle yapılmaktadır. 1983 yılında Abbas Karakuş tarafından Bebek de küçük bir dükkan da açılan ve nefis waffle'ları ile meşhur olan Ab’bas Waffle bugün İstanbul'un farklı semtlerine yayılmış 9 şubesi ve diğer şehirlerimizdeki 8 şubesi ile toplam 17 şubede waffle sevenlere hizmet vermektedir.
Peki Ab'bas Waffle'ın bu kadar özel ve aranılan bir yer olmasının sırrı nedir?
Zira temel malzemesi un, süt ve yumurta olan bu akışkan limit hamur malzemesi fransızca "gaufre" adı verilen küçük ev tipi waffle makinesinde pişirilmektedir. Sanayi tipi waffle makinelerini kullanan işletmelerde makine daha çabuk ısındığı ve bu nedenle waffle daha çabuk piştiğinden dolayı waffle hamuru daha kıtırlaşıyor .
Oysa ki ev tipi makinelerin ısı yüksekliği fazla olmadığından daha geç pişiyor ve hatta hamurun iç kısmı birazcık çiğ kalabiliyor. Bu durumda konulan iç malzemelerle birlikte daha yumuşak ve lezzetli bir waffle olmasını sağlıyor. Gaufre olarak adlandırılan waffle pişirme makinelerinin iç desenleri kalp, çiçek ya da bal peteği şeklinde olabiliyor.
Gaufre makine de pişirilen waffle hamurunun üzerine pralin şeklinde sütlü, bitterli, beyaz vb. gibi 10 çeşit çikolatadan tercih edileni sürüldükten sonra arzuya göre portakal, incir, kiraz şekerlemeleri, taze meyvelerden muz, çilek veya kiwi, fıstık, fındık, hindistan cevizi gibi malzemeler konularak hazırlanıyor. 35 farklı tarzda waffle Ab'bas'da yapılabilmektedir.
Benim tercihim sütlü, beyaz ve bitter çikolata ya da nutella ile muz ve kiraz şekerinden yapılmış daha sade olan wafflelardır. Ama genellikle daha çok malzeme ile oluşan wafflelar tatlı kaçamağının nirvanasıdır.
Ab'bas Waffle Bebek şubesinden waffle aldıktan sonra bir yandan yiyerek sahil şeridi boyunca keyifli bir yürüyüş yapabilir, bu vesile ile nefis boğaz havasını içinize çekebilir ve epeyce bekleyerek aldığınız bu lezzetli wafflelarınızın tadına varabilirsiniz.
Ab'bas Waffle'ın zevkinize göre özel malzemelerinden yaratacağınız nefis wafflelarınızı, kalitesini yıllardır bozmadan devam ettiren bu mekanda mutlaka denemenizi öneriyorum.
Adres: Cevdetpaşa Cad. No:46/C Bebek-İstanbul
Tel: 0212 263 00 05
www.abbaswaffle.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder