3 Şubat 2014 Pazartesi

MEŞHUR FATİH SARMACISI - FATİH

Sizlere bir çok farklı lezzeti bir arada bulabileceğiniz adeta "Yeme İçme Cenneti" diye adlandırılan "Meşhur Fatih Sarmacısı"ndan bahsetmek istiyorum. Fatih'deki Fevzipaşa Caddesi'nden Fatih Camii ve Nakşidil Sultan Türbesine doğru giden Aslanhane Sokak'ta 3 masadan oluşan yaklaşık 83 yıllık küçücük ve mütevazi bir mekandır "Meşhur Fatih Sarmacısı".


Necmettin Deligöz'ün babası İbrahim bey Osmanlı İmparatorluğu zamanında sarayın mutfağında çalışan tatlı ustalarından biriymiş. Saraydan ayrıldıktan sonra "Fatih Sarması" adıyla bu dükkanı açmış. Daha sonra işin başına oğlu Necmettin Deligöz geçmiş ve şimdilerde Adnan ve Erkan Deligöz tarafından işletilmektedir. Üç kuşaktır Fatih Sarmasını yapıp satan tek yerdir. Aslında bir çok çeşit tatlının satıldığı bir dükkan olmasına rağmen özellikle Fatih Sarması ile ün salmış ve lezzeti günümüze değin uzanmıştır.


Bir çok yerde Fatih Sarması adıyla bu tatlı yapılmaktadır. Ancak hiçbiri bu hafif lezzete benzememektedir. Bu tatlı rivayete göre Fatih Sultan Mehmet'in akşam yemeklerinden sonra mutlaka yediği ve rulo şeklinde bir tatlı olduğundan dolayı ismi "Fatih Sarması" adıyla anılmaktadır.


Fatih Sarması rulo şeklinde yapılan bir tatlıdır. Un, yumurta, şeker, kabartma tozu, yoğurt ve vanilya kullanılarak pişirilir. Kesinlikle yağ kullanılmamaktadır. Pişirilen pandispanya hamurunun orta kısmına nefis kayısı marmeladı sürüldükten sonra hamur rulo gibi sarılır. Daha sonra önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbet rulo şeklindeki tatlıya dökülerek tatlandırılır. Görünüş olarak çok ağır bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Pandispanya hamuru üzerine dökülen şerbet ve hamurun içine eklenen kayısı marmeladı sayesinde lezzeti farklı bir boyuta taşımaktadır.


Formülü bu dükkanda gizli olan "Fatih Sarması" üzerine serpilen hindistan cevizi ve şam fıstığı ile hem görsel bir şölen hem de nefis bir tatlı yemenize imkan sağlıyor. Rulo şeklindeki tatlı 2 parmak kalınlığında kesilerek dilimlenir ve arzuya göre kışın manda kaymağı ile yazın da dondurma ile yenebilir.


Meşhur Fatih Sarmacısı hafif tatlı düşkünleri için bulunmaz bir mekandır. Ama daha şerbetli tatlı sevenler baklava, kadayıf, şöbiyet, un kurabiyesi ve farklı çeşitlerde tatlıları da bulunmaktadır. Özellikle ramazan aylarında Fatih Sarması almak isteyenler dükkanın dışında uzun kuyruklar oluşturuyormuş.


Fatih tarafına yolunuz düştüğünde, tarihi bir dükkanda saray mutfağından kalma nefis ve hafif bir tatlı yemek için mutlaka bu özel lezzet durağına uğramayı ihmal etmeyin.

Adres: Fevzi Paşa Cad. Aslanhane Sok. No:14 Küçükmustafapaşa - Fatih / İstanbul
Tel: 0212 521 40 85

3 yorum:

  1. Yanlış bilgiler bunlar.... İsmail Turkelman bunun ustası....Dedem olur ....bu dükkan dedem tarafından açılan bir dükkan...mucidi de dedemden....Necmi usta onun kalmasıdır...daha sonra 70 li yıllarda ona satılmıştır...Necmi ustanın hakkını yemem ama dedesinin saray tatlısı olduğu koca bir balondan ibarettir...dedem onu yetiştirip yanında ona el verdi sadece...gerçekleri bilin istedim!!!!

    YanıtlaSil
  2. Ben glutensiz besleniyorum.o yuzden pirincunu ile yapsam olurmu

    YanıtlaSil
  3. Bende o zamanlar sarayda kabartma tozu olduğunu sanmıyorum

    YanıtlaSil