Kuru fasulye Türk mutfağı denilince akla gelen ilk yemeklerden biridir. İyi yapılmış bir kuru fasulyenin tadına doyum olmaz. Hele ki yanında tane tane tereyağlı bir pilav ile cacık ya da turşu varsa. Kuru fasulye hemen hemen her evde yapıldığı gibi nerede ise her lokanta da yapılan klasik bir yemek olmasına rağmen lezzeti ustasından gelmektedir. Kuru Fasulyeci Erzincanlı Ali Baba'da adından anlaşılabileceği gibi işin hakkını verenlerden biri olarak yıllardır lezzet düşkünlerine hizmet vermektedir.
Kuru Fasulyeci Ali Baba’nın tarihi 1924 yılına dayanıyor. O yıllarda Erzincan’da başlayan maceraları şimdi İstanbul’da Süleymaniye'de devam ediyor. Hem içeride, hem de dışarıda servis imkanı olan bu lokantada özellikle öğle saatlerinde yer bulmakta zorlanacağınızı belirtmek istiyorum. Bu özel lezzet durağında tepsi kebabı gibi geleneksel Türk mutfağının pek çok özel çeşidini bulabilirsiniz.
Ama ben böyle bir fasulyeyi bulmuşken başka bir şeyi gözüm görmediği için maalesef bugüne kadar hiç birini denemedim. Kısacası benim menüm yıllardır kuru fasulye ve pilavın dışına hiç çıkmadı. Bakır kazanlarda özel bir formül ile pişirildikten sonra kömür ateşinde dinlendirilen dermason fasulyeleri Erzincan’dan geliyor. Yaklaşık olarak bir saat dinlendirilen kuru fasulye üzerinde daima bir adet de pişmiş kırmızı biber ile servis ediliyor. Bu fasulyenin mükemmel lezzetini anlatmaktansa Size tatmanızı öneriyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki pişirilmesi kadar dinlendirilmesi de lezzetine çok şey katıyor.
Kuru fasulyenin olmazsa olmazı pilav burada tel tel dökülecek şekilde tereyağlı olarak pişiriliyor ve üzerinde 1-2 kaşık fasulyeyle birlikte masanıza geliyor. Tabii ki bu fasulyenizin bir kısmını pilavın üzerine eklemenize engel değil. Erzincanlı Ali Baba’nın pilavı da fasulyesi kadar lezzetli.
Her ikisi de ne çok diri, ne de pişmekten kendinden geçmiş yani tam tadında ve kıvamında pişmiş olarak masanıza geliyor. Bu özel lezzet durağında Türk mutfağının ayrılmaz ikilisinin tadına gerçekten varıyorsunuz.
Mekana ulaşmak son derece kolay. Vezneciler, Beyazıt ya da Mahmutpaşa yönünden Süleymaniye Camiisi'ne ulaştığınızda ana girişin karşısında Meşhur Kuru Fasulyeci Erzincanlı Ali Baba’nın yerini de görmüş olacaksınız.
Adres: Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi No:11 Süleymaniye - İstanbul
Tel: 0212 513 62 19
www.kurufasulyeci.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder