16 Ocak 2014 Perşembe

TUŞBA MEZE EVİ - PANGALTI

Sizlere Avrupa Yakası'nın en kozmopolit semtlerinden biri olan Pangaltı'da yıllardır özenle mezelerini hazırlayan Tuşba Meze Evi'nden bahsetmek istiyorum. Meze ve mezeci sözlüklerini duyduğumda benim aklıma öncelikle Kurtuluş-Pangaltı, Şişli ve tabii ki Ermeni Mutfağı'nın harika çeşitleri gelir. Tuşba Meze Evi ile tanışıklığım yaklaşık 30 seneye dayanıyor. Günümüzde özellikle İstanbul'un farklı semtlerinde işinin ehli ve uzman şarküterilerin mevcut olduğunu bir çoğumuz biliyoruz. Ancak Tuşba’nın mezelerinin yıllardır değişmeyen kendine has lezzeti ve kalitesini ben hiçbir yerde bulamıyorum.


Tuşba Meze Evi, meze ustası ermeni Vartan Türker ve Vanlı Doğan Yörükoğlu tarafından 1968 yılında açılmış. Ancak 1976 yılından beri Baykal Ailesine mensup 3 kardeş tarafından başarı ile işletiliyor. Kurucularından Doğan Yörükoğlu’nun Vanlı olmasından dolayı adını Van’ın eski başkentlerinden Tuşba’dan alan meze evinde her şey günlük olarak hazırlanıyor. Tuşba Meze Evi Pangaltı'daki Ergenekon Caddesi üzerinde nevi şahsına münhasır bir mezeci. Müdavimleri İstanbul’un çeşitli semtlerinden bu çok özel mezelerden almak için geliyorlar. Özellikle hafta sonları ciddi bir yoğunluğu olan Tuşba'nın içinde bu özel lezzetlerden almak isteyenlerin oluşturduğu sırayı sıklıkla görebiliyorsunuz. Yeme-içme meraklısı biriyseniz mutlaka Tuşba'yı ziyaret etmeli ve mezelerini denemelisiniz.


Ama benim için Tuşba Meze Evi'ni en özel kılan lezzetin Topik olduğunu tereddütsüz söyleyebilirim.
Bir Ermeni mezesi olan ve çok sevdiğim Topik'in soframdaki yerinin hep farklı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Eskiden  olduğu gibi lezzetli topik bulmak maalesef bu günlerde birkaç restaurant dışında oldukça zor. Sizde eğer benim gibi topik hastalarından biriyseniz hastalığınızın ilacı hiç kuşkusuz mezelerin cenneti diye adlandırdığım Tuşba Meze Evi'dir.


Tuşba'da her meze gibi topikte günlük üretiliyor ve inanılmaz lezzetli. Burada genelde mezeler sebzelerin mevsimine göre daha lezzetli olması açısından değişebiliyor. Ancak sebzelere göre mezeler değişse de her zaman bulabileceğiniz deniz mahsulleri, patlıcan mezesi, yaprak sarması, midye dolması ve çerkez tavuğu bana göre mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden. Midye dolması da tam ermeni usulü hazırlanıyor yani içine çok az pirinç, bol soğan, fıstık ve üzüm konularak pişiriliyor.


Tuşba Meze Evi'nde mezelerin yanı sıra zengin yerli ve ithal peynir çeşitleri (inek, koyun, keçi) ile dana ve domuz etinden şarküteri ürünlerinin çeşitlerini bulmanız mümkün.


Tuşba Meze Evi beyaz peyniri Ezine’den, deri tulum peyniri Erzincan’dan, lor peynirini Gönen’den, Gravyer peynirini Kars’dan, kaşar peynirini Trakya Keşan’dan ve otlu peyniri Van'dan özel olarak getirtiyor. Ayrıca bir sohbetimiz esnasında tüm peynir siparişlerini yıllık olarak verdiklerini zira aylık ya da haftalık siparişlerde lezzet farklılığı olabildiğini ve bu nedenle müşteri memnuniyetsizliği yaşamak istemediklerini öğrendim.


Baykal Ailesi'ne mensup 3 kardeş yıllar önce Vartan ve Doğan ustalardan mezeciliğin püf noktasını öğrenmişler ve ermeni mezelerinin lezzetini el birliği ile yaşatmaya çalışıyorlar. Tuncay Bey ile alışverişim sırasında keyifle sohbet ettik.


Tuşba’nın meşhur olan Topik mezesinin püf noktalarını Tuncay Bey’den öğrendiğim şekli ile sizlerle paylaşmak istiyorum. “Topik içi bol haşlanmış soğan, tahin, fıstık ve 4 çeşit baharattan yapılıyor. Dışı ise nohut ve patatesten oluşturuyor. Malzemeler bohça  şeklinde bir araya getiriliyor ve topik yapılıyor. Sonrasında topikler bohça şekliyle kaynatılıyor. Üzerine tarçın serpilerek servise hazır hale getiriliyor”


Tuncay Bey Topik konusunda çok  iddialı olduklarını ancak bunun dışında ürettikleri yaklaşık 40 çeşit mezeden muhammara, çiroz, karides, lakerda, tarama ve hamsi tuzlamada da en az Topik'te olduğu kadar iddialı olduklarını ilave etti.. Ayrıca farklı yörelerin en özel bal çeşitlerini (Anzer, Karakovan, oragnik Oğul balı) Tuşba Meze Evi'nde bulmanızın mümkün olduğunu belirtmek istiyorum. Bunların yanısıra Tuşba Meze Evi için özel olarak üretilen turşu çeşitleri, Yunanistan'dan gelen özel sakız reçelini, Kayseri pastırmasını, meşhur Beluga havyarını da buradan satın alabilirsiniz.



Tuşba Meze Evi'ni diğer meze evleri ve şarküterilerden ayıran özel lezzetlerden tereyağı ile hakiki manda sütünden özel olarak üretip sattıkları manda kaymağını denemenizi tavsiye ediyorum.


Sabah ve öğle saatlerinde istediğiniz malzeme ile zevkinize göre sandviçi Tuşba Meze Evi'nde hazırlatabilirsiniz. Özellikle amerikan salatalı arnavut ciğerli sandviçleri çok meşhur. Sandviçlerde kullandığı mayonez ve hardalı da çocukluk günlerimin el yapımı özel ürünlerinden. Eski zamanlardan kalma naylon poşetler içinde incecik kıtır patates cipslerini çok uygun fiyata buradan temin edebilirsiniz.


Hergün sabah 07.30 ile 21.30 arasında açık olan Tuşba Meze Evi'nde kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
Sirkeci'de de bir şubesi olan Tuşba Meze Evi'ni yolunuz bu taraflara düştüğünde mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum

Adres: Ergenekon Caddesi 27/A, Pangaltı
Tel: 0212 247 13 42

1 yorum:

  1. MÜŞTERİ YANINDA ELEMANINA KABA SABA DAVRANAN BİR PATRON.ASLA TASVİP ETMEDİĞİMİZ BİR HAREKET. AYNI ZAMANDA MÜŞTERİYE DE ASIK SURAT. BUGÜN ORAYA GİRDİĞİMİZE PİŞMAN OLDUK.

    YanıtlaSil