Sizlere İstanbul Avrupa Yakası'nda Fatih'te 57 yıldır ilk günkü lezzeti ile faaliyet gösteren ve bu lezzeti tadanların "Pidecilerin Şahı" olarak adlandırdığı Fatih Karadeniz Pidecisi'nden bahsetmek istiyorum. Fatih'teki bu harika pideciye Unkapanı istikametinden Saraçhane Fatih istikametine doğru giderken tarihi su kemerlerinden Bozdoğan Kemerini geçince hemen sağda sokağın içinde ileride bulunan itfaiye binasının sırasından kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gösterişten uzak, kendi halinde küçük ve sade bir yer Fatih Karadeniz Pidecisi…
Aslen Giresun- Tirebolu'lu olan Mehmet Yazıcı tarafından 1957 yılında Karadeniz Pidecisi Fatih semtinde 10 masalık küçük bir yer olarak açılmış. O tarihten beri nefis Karadeniz pidesini büyük bir lezzetle gelen müşterilerine sunuyor. Fatih Karadeniz Pidecisi'nin sahibi Yazıcı ailesi sadece pideyi değil, pidede kullandığı peyniri de kendisi üretiyor. Sertliği nedeniyle halk arasında “ İmansız” olarak adlandırılan Trabzon yöresinde üretilen peynirin, eritme peyniri ile birlikte yaklaşık iki aya yakın bir süre salamurada bekletilmesinden oluşan peynir ile bu nefis pidesini yapıyor. Tabii pidenin olmazsa olmazı denilen tereyağı da Trabzon Vakfıkebir imzalı harika bir lezzet...
Yolum Fatih civarına düştüğünde keyifle ve mutlaka Fatih Karadeniz Pidecisi'ne uğrarım. 1,5 yıl öncesine kadar her uğradım da 1 yıl önce vefat eden Fatih Karadeniz Pidecisi'nin sahibi merhum Mehmet Yazıcı ile büyük bir keyifle sohbet ederdim.
Keyifli bir sohbet sırasında bana pek sağlıklı olarak gelmese de “pidenin mutlaka asitli içeceklerle tüketilmesi gerektiğini özellikle peynirli pidenin ayran ile birlikte tüketildiğinde ağızda acımsı bir tat bıraktığını” söylediğini hatırlıyorum. Ama ben hep ayranı tercih ettiğimi özellikle belirtmeliyim.
Bana göre semaverde masaya gelen tavşan kanı çay pidenin yanındaki en mükemmel arkadaş.
Son olarak geçen hafta birkaç arkadaşımla birlikte Fatih Karadeniz Pidecisi'ne gitmiştik değişik lezzetleri tatmak için farklı pide çeşitlerinden söyledik. Her birinin ayrı ayrı tadına keyifle baktıkça insanın yedikçe yiyesi geldiğini söylemeden geçmeyeceğim.
Bu işletmede yıllar içinde farklı yerlerde şubeler açarak büyümeyi seçenlerden. Fatih Karadeniz Pidecisi'nin İkitelli ve Merter'de 2 şubesi daha bulunuyor. Bu şubelerinde ise mönü Fatih'te servis edilene göre oldukça zenginleştirilmiş.Her iki şubenin menülerinde kıymalı, peynirli, kavurmalı, ıspanaklı, mantarlı, sucuklu, pastırmalı, karışık pidelerin yanı sıra hamsi tava, Akçaabat köfte, kuzu güveç, yaprak döner, güveçte Kelkit fasulyesi, kara lahana sarma ve çorbası, kabak tatlısı ve meşhur Hamsiköy sütlacını deneyebilirsiniz. Fatih'teki Karadeniz Pidecisi halk arasında "Pideci Okulu" olarak anılıyor. Diğer şubelerdeki pide ustaları burada önce mutlaka Fatih'teki bu dükkanda eğitimden geçirilip yetiştiriliyor.
Fatih Karadeniz Pidecisi'nde pidenizi isteğinize göre açık, kapalı, uzun ve yuvarlak olarak yaptırabiliyorsunuz. Dükkanın ilk açıldığı zamanlarda sadece peynirli, kıymalı ve tereyağlı pide yapan Fatih Karadeniz Pidecisi yıllar içinde müdavimlerinin arzusuna göre vejeteryanlar için ıspanaklı, et sevenler içinse kavurmalı ve kuşbaşılı pideyi menüsüne eklemiş.
Pideleri incecik baklavalık undan özenle hazırlanıp ustanın maharetli ellerinde malzemeleri katılarak meşe ve kayın odununun ateşinde taş fırında pişiriliyor. Rahmetli Mehmet Amca'nın vefatından ardından oğlu Mustafa Yazıcı gelen müşterileri ile yakından ilgileniyor. Mustafa Bey hiçbir zaman kaliteden ödün vermediklerini hep aynı çizgiyi koruduklarını ve bu nedenle yıllardır beğeni ile anıldıklarını özellikle belirtiyor.
Gelelim nefis pidelere.. Pidelerin altı kıtır kıtır; ve birazcık sert olan hamuru ise tuzsuz.
Bıçak değmez denecek cinsten. Metal tabaklarda gelen pidelere çatal bıçak kullanarak yemeyin lütfen...
Pide yemenin kibarlığı olmaz denir ya…
Bence Pidelerin mükemmel oluşunu o sıra dışı lezzetteki peyniri ve pidenin yanında gelen bir parça tereyağı sağlıyor, Sıcak sıcak gelen pidenin kenarlarına minik kağıtlarda gelen tereyağını açarak sürüyorsunuz ve mutlaka pidenin sürülen tereyağını 2-3 dakika emmesini beklemeniz gerekiyor. Bu nefis bir koku ile önced burnunuz ardından mideniz bayram ediyor.
Eğer pideniz kapalı pide ve hele yumurtalıysa değmeyin zevkinize. Pide yemenin de bir usulü var. Önce pidenin ortasını karnıyarık gibi bıçağın uç kısmı ile açıp el yardımıyla pidenin kenarından tereyağı ile yumuşamış olan bir parça pide kopartıyorsunuz. Kopardığınız bu parçayı pidenin ortasındaki yumurtaya batırıp keyifle yiyorsunuz.
Biraz da bu sıra dışı ziyafetin ardından sipariş etmenizi şiddetle tavsiye ettiğim Hamsiköy’ün müthiş lezzetli sütlacından bahsetmek istiyorum. Hamsiköy Sütlacı burada Fatih Karadeniz Pidecisi usulü ile yapılıyor. Yapım aşamasında normal süt ile birlikte yeni sağılmış sıcak süt olmak üzere iki çeşit süt kullanılıyor.
Bu iki süt karıştırılıyor ve içine manda kaymağı ve Vakfıkebir tereyağı konuyor, çok az pirinç ve şekerle pişiriliyor.
Biz de bu nefis hamsiköy sütlacını yiyerek yemeğimize son noktayı koyduk..
Sıra dışı pidelerinin adresi olarak anılan Fatih Karadeniz Pidecisi pazartesi günleri haricinde her gün 10.30-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor
Pidelerin fiyatları 11-17 tl arasında değişiyor.
Lezzet kesinlikle 5 üzerinden 5.
Pide severseniz ve hala gitmediyseniz bu hafta sonu rotanızı Fatih çevirerek buraya mutlaka uğrayın derim...
Adres: Büyükkaraman cad. Zeyrek Mah. No:45-47 Fatih İstanbul
Tel: 0212 523 97 95
www.fatihkaradenizpide.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder