4 Ocak 2014 Cumartesi

SVEYKA RESTAURANT - HATAY ANTAKYA

Hatay'daki lezzet duraklarının bence en iyilerinden biri hatta en iyisi "Sveyka" dersem yanlış söylemiş olmam...


Sveyka'nın Türkçe anlamı "Küçük Çarşı"... Restaurant olarak kullanılan bina 1944 yılında Abdul Mizraki tarafından yaptırılmış,mekan Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alıyor.


Burası adeta bütün semavi dinlerin buluşma noktası Sveyka'nın karşısında Sarımiye Camii,biraz ilerisinde ünlü Habib-Neccar Camii ve Katolik Kilisesi yer alırken hemen yanında da Havra bulunuyor.


Böylesine mistik bir ortamda yıllarca ev olarak kullanılıp 2005 yılında restaurant olarak tekrardan elden geçirilmiş mekanın kapısından içeri giriyorsunuz. Kendinizi eski bir konağın yemek salonunda hissediyorsunuz.


Sveyka'nın yemeklerine gelince oldukça zengin bir menü ile karşılaşıyorsunuz. Sizinle eğer şef Ahmet Bey ilgileniyorsa çok şanslısınız, çünkü normal bir insanın yiyebileceği ölçüde en ilginç ve Sveyka'ya özel lezzetleri tadabilmeniz için Sizi mükemmel yönlendiriyor.

Biz tercihimizi mezeler arasından humus, sucuk böreği, biberli çökelek peyniri, tebbule,  oruk, biber yoğurtlama, zahter salatası, Hatay zeytin salatası, fettuş salatasından yana kullandık.


Bu lezzetlerden biber yoğutlamayı acı sevenler için diğerlerinden ayırmak istiyorum. Gerçekten inanılmaz bir lezzet patlaması yaşatıyor insana acının bu kadar kıvamında olduğu bir meze daha önce yememiştim.


Tabii ki oruk ve humustan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Oruk genelde kullanılan adı ile içli köfte gerçekten tam kıvamında kızarmış ve içi de kurumamıştı ustayı tebrik etmek lazım.


Humusa gelince daha önce ortadoğu coğrafyasında farklı noktalarda yediklerimin arasında kıvamı ve lezzeti en iyi olanlardan biriydi...


Ana yemeklere gelince dünya mutfağı da dahil bir çok alternatifiniz var ama biz Ahmet Bey'in önerisi ile buraya kadar gelipte yemeden gitmeyin dediği iki lezzeti denedik.


Birincisi kazbaşı kebabı... Gerçekten kazın başı büyüklüğünde parça etten yapılan bir kebap ve çok da lezzetli... Lezzetini kullanılan et kadar ustasının elinden aldığını belirtmek istiyorum.


İkinci tercihimizi de vişne kebabından yana kullandık. Bu kebabın lezzetini anlatmam gerçekten zor yolunuz düşerse mutlaka denemenizi öneriyorum. Vişnenin buruk lezzetinin kebaba geçmesinin sizi başka bir dünyaya götürdüğünü söylersem yanlış yapmış olmam.


Bu kadar yemeği üzerine tatlılardan da tatmak isterseniz Hatya'dayız illa künefe yiyelim diye ısrarcı olmamanızı ve tercihi Ahmet Bey'e bırakmanızı tavsiye ediyorum.


Bize yöreye özel kabak tatlısı ile incir ve turunç tatlılarından oluşan bir tatlı tabağı tattırdı ki künefe siparişi vermediğimize üzülmedik.


Fiyatlara gelince oldukça makul seviyedeler.
Hatay'a eğer yolunuz düşerse mutlaka Sveyka'ya uğramanızı tavsiye ederim.
Hem atmosferi, hemde temizlik ve müşteri odaklı yaklaşımı sizi etkileyecektir.


Ayrıca burada tadacağınız her yemeğin lezzetli olacağını da söylemenin yanlış olmayacağını düşünüyorum.
Ayrıca şef Ahmet Bey'i doğru tercihleri doymadan tadabilmek için mutlaka bulmanıza da öneririm.
Hatta benden selamda söylerseniz çok da mutlu olurum.derim.
Bu arada gitmeden rezervasyon da yaptırmanızı öneririm.

Adres: Kurtuluş Cad. No:58 Antakya / Hatay
Tel: 0326 2133947
www.sveyka.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder