10 Ocak 2014 Cuma

KAYMAKÇI PANDO - BEŞİKTAŞ

Beşiktaş Çarşı'sında gezmeyi, o keşmekeşte yürümeyi, eski hatıraları anmayı hep çok sevmişimdir.
Geçenlerde yine böyle bir nostalji yapmak istedim ve sabah erken bir saatte vapurla Kadıköy'den Beşiktaş geçtim. Çarşının ara sokaklarında gezerken ayaklarım beni yıllardan beri büyük bir keyifle gittiğim Pando Amca nam-ı diğer Kaymakçı Pando'ya götürdü.


Bu küçük ama her ürünü gayet lezzetli olan mekandan bahsetmeden önce biraz olsun sizlere PANDO SESTAKİ'den ve dükkanın tarihinden bahsetmek istiyorum.
Bu dükkanın hikayesi 1895 yılına kadar uzanıyor. Eminim sizlerde benim gibi burasının kaç yıllık olduğunu bulmaya çalışırken epeyce zorlandınız evet tam 119 yıllık bir yer burası...


Bay Sestaki'nin dedeleri Osmanlı zamanında Türkiye'ye Manastırdan gelen bir aile.
Manastırdaki geçim kaynakları olan mandıracılık ve kaymakçılık geleneğini İstanbul da bu küçük dükkanı açarak yaşatmaya karar vermişler.  İlk açtıklarında dükkanın adı Hayat Süthanesiymiş. Ancak zaman içinde halk ve esnaf arasında Pando Sestaki'nin adı ile özleşerek Pando ismini almış. Eski zamanlarda Tarabya daki mandıralarında ürettikleri sütü kaymak haline getirerek dükkanda satarlarmış. Ancak şimdilerde ise bu leziz kaymağın sütünü Kemerburgazdan, sahandaki nefis yumurtaları ise  Hadımköy'deki bir çiftlikten alıyorlar.


Asıl mesleği tornacılık olan Pando Amca 1958 yılında babasından devir aldığı dükkanı ilerlemiş yaşına rağmen eşi Yoanna ve bazen de yardıma gelen 2 oğlu ile birlikte işletmeye devam ediyor. Beşiktaş Çarşısı'ndaki bu dükkanın şaşırtıcı bir şekilde tabelası bile yok. Sadece üzerinde "Kaymaklı Kahvaltı Burada" yazan bir tentesi var. Ancak Beşiktaş çarşısında kartal heykelini bulduğunuzda hemen sol tarafında Pando'ya ulaşabilirsiniz. Pando Amca epeyce geçkin yaşına rağmen her sabah 8'de dükkanı açarak müşterilerine servis vermeye başlıyor.


Öncelikle buraya geldiğinizde mekan olarak çok fazla bir görsellik beklememeniz gerektiğini söylemek istiyorum. Güzel Anadolu'muzun temiz ve lezzetli yemekler yapan küçük ama samimi dükkanlarını andırıyor burası. Dükkanın duvarlarında Pando ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı bir çok çıkmış olan haberin çerçevelerini görebiliyorsunuz. Manda kaymağı ve kahvaltısıyla nam salan Pando yerli ve yabancı turistleri Beşiktaş çarşısına çeken yerlerin başında geliyor. Dükkan çok küçük bir kaç masası var ancak soğuk kış günlerinde bile dışarıya konulmuş masalarda burayı sevenler oturup bu tatlı insanların güzel ikramlarını keyifle yiyorlar. Burada yemeğe vakti olmayanlar meşhur lüle kaymağını paketleyip evlerinin yolunu tutuyorlar.


Dükkana girdiğinizde Pando Amcayı ya tezgahın üzerinde kaynayan sütü dibi tutmasın sık sık karıştırırken ya da gelen müşterilere servis yaparken görebilirsiniz.
Çoçukluğumdan beri her zaman sevdiğim vazgeçilmez ikili bal ile kaymak...
Bal kaymaksız, kaymak balsız olmaz yani tadı çıkmaz bana göre...
Yoanna hanım tezgahın arkasında sevgisini katarak her gün bahsettiğim bu muhteşem bal ve kaymağı özenle hazırlıyor.


Uzun zamandır görmediğim bu lezzet durağında bir değişiklik var mı? diye düşünürken, bir çift göz ve üzerinde çatık kaşları ile bana bakan Pando Amca ile karşılaştım. Onu kızdırmamak için hemen az biraz bal kaymak, kahvaltı tabağı ve sucuklu yumurta ve çay siparişimi verdim. Hepsi bunların bana fazla gelecekti ama yine de bunca zamandan sonra buraya gelmenin keyfini yaşamak istiyordum.


Bir kaç dakika sonra metal küçük bir tabak da nefis bal ve kaymağım, plastik sepette fırından yeni çıkmış harika ekmeğimle birlikte geldi. Keyifle bu lezzetin tadını çıkarırken, eski tip aluminyum sahanda sanki anne elinden çıkmış sucuklu yumurta ile sade ama taze domates,salatalık, siyah zeytin ve tam yağlı Ezine peynirinden oluşan kahvaltı tabağım adeta masamı kral sofrasına dönüştürdü.


Tüm bu lezzetlerle güzelce karnımı doyurup çayımı yudumlarken bu nefis yumurtaların ve omletlerin tadına tad katan püf noktasını öğrendim. Öncelikle tuzsuz tereyağını sahana koyduktan sonra yağın hafif yanmasını ve yanık yağ kokusunun çıkmasını bekleyip ardından yumurtayı kırmamız gerektiğini öğrendim.
Yumurta kırıldığında yanık yağ kokusundan eser kalmıyormuş.
Eğer böyle olmaz ise biraz önce beğendiğim o lezzeti yakalamak mümkün değilmiş.
İşte öğrenmenin yaşı yok dedikleri bu olsa gerek.


Dükkanda kaymağın yanı sıra marketlerde satılan bal, özel imalat tuzsuz tereyağı ve leziz yumurtaları da satın alabiliyorsunuz.
Ayrıca bıldırcın yumurtası da sattıklarını öğrendim
Vakit yavaş yavaş ilerlemiş, artık karnımda tıka basa doymuştu, hesabı isteyip paramı ödedim.
Bu nefis lezzetleri deneyecek olanlara Pando Kaymak'ta kredi kartı geçmediğini ve nakit ödeme yapmanız gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
Yani bu lezzetleri yemek için kırmızı meşin bal kaymak yemenin parası peşin...


Belki sizde benim gibi rotanızı Beşiktaş'a çevirir ve ilk fırsatta bu güzel lezzetlerle kendinize bir ödül verirsiniz. Yolu Pando Kaymak'a düşenlere şimdiden afiyet olsun.

Adres: Mumcu Bakkal Sok. No:5 Beşiktaş İstanbul
Tel: 0212 258 26 16

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder