Yaptığımız keyifli bir seyahat sırasında Antakya'nın arka caddelerinden birine gizlenmiş Affan Kahvesine gitme ve meşhur Haytalı ile Affan'a özel Süvari kahvesini deneme fırsatım oldu.
Affan Kahvesi nam-ı diğer İnci Kıraathanesi 1930 yılında Fuat Sahillioğlu tarafından yaptırılan ve günümüze kadar güzelliğini koruyan iki katlı taş binanın giriş katında yer alıyor.
Antakya'nın Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan kahve bulunduğu mahallenin adı Affan Mahallesi olduğu için zaman içinde Affan Kahvesi adıyla anılmaya başlamış. Kahve de yaptığımız sohbet sırasında kuruluşundan bu yana Sahillioğlu Ailesi tarafından işletildiğini ve Affan kelimesinin Arapça kökenli bir sözcük olduğunu kötü şeylerden uzaklaşan manasına geldiğini öğrendim.
Kahvenin içi Anadolu insanı ve hayatını adeta bizlere gösteriyor. Akşama yakın bir saatte uğradığım ve gün içinde kalabalık olduğunu düşünmeme rağmen kışın hava erken karardığı için oldukça sakin olan kahve bu haliyle gözüme daha hoş geldi.
Affan Kahvesi ana cadde üzerinde olmasına rağmen özellikle yazın ağaçların gölgesinde serinleme imkanı olduğunu düşündüğüm son derece sessiz ve huzur verici bir arka bahçeye sahip.
Kendinizde adeta botanik bahçesine girdiğiniz hissini uyandıran bu şirin bahçede Sizi su şıkırtıları ve birkaç tahta masa karşılıyor. Küçük havuzun sularının şıkırdadığı bu şirin bahçe şehrin gürültüsünden ve kalabalıklığından uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yer.
Affan Kahvesinin ana caddeye bakan kapalı bölümü minik kütüphanesi ile sizde de ayrı bir merak uyandıracaktır. Kahvenin duvarında eski Antakya'ya ait bir çok fotoğraf da görebilirsiniz.
Gelelim 50 yıldan uzun süredir neredeyse her Antakyalı'nın tanıdığı Aftan Kahvesi'ni özel kılan şeylerden biri olan ve hep aynı lezzette sunulan Haytalı'sına....
Hani bazı tatlar vardır ismini duyduğunuzda size hemen bir yeri, bir şehri hatırlatır işte Haytalı da Antakya ismi ile her zaman birlikte anılıyor . Bugün adeta bir efsane haline gelmiş olan Haytalı aslında Adana kültürünün bir parçası olarak anılan "bicibici" ile benzerlikler taşısa da Antakyalı'lar bunu kesin bir dille reddediyor.
Hemen Haytalı ve meşhur Süvari (Tarsusi) kahvesinden sipariş veriyoruz. Biraz sonra uzaktan pamuk şeker renginde masamıza gelen harika bir lezzet ile karşı karşıya kalıyoruz. Gül kokusu ile birlikte sade dondurma ve hafifçe sakız tadını aldığımız oldukça farklı bir lezzet....
Biz Haytalı'nın tadına keyifle bakarken sohbetimize Affan Kahvesi'nde çalışanlardan birisi ile devam ediyoruz. Bu kısa sohbette Haytalı'yı bu kadar lezzetli ve farklı kılan sırrı öğrenmeye çalışıyoruz. Üretiminde süt, nişasta, mısır unu ve gül şurubu kullanılan Haytalı'nın tam lezzetine varmak için bekletilmemesi ve yenmesi gerektiğini yoksa Haytalı'nın sertleştiğini ve şurubundaki yoğun gül kokusunun havaya karışarak uçtuğunu öğreniyoruz. Asıl önemli olanın tüm ustaların söylediği gibi kullanılan malzemenin kaliteli olmasından geçtiğini ve bu nedenle Mısır veya Suriye'den özel olarak getirilen vanilya kullandıklarını anlıyoruz. Vanilya ve günlük süt ile yapılan taze muhallebi küçük küpler şeklinde kesilerek dondurma ve gül şurubuyla karıştırılarak metal bir kase içinde ve metal küçük kaşıklarla servis ediliyor. Kısacası muhallebi, gül şurubu ve dondurmanın bütünleşmesi Haytalı'yı oluşturuyor.
Bahsetmiş olduğum Haytalı'nın yanında verilen el yapımı kaşıklar ise sunuma ayrı bir özellik katıyor. Haytalı üretildiği ilk günden beri sadece bu özel kaşıklarla servis ediliyormuş. Kısacası kurulduğundan bugüne adeta bu kaşıklar tarihe tanıklık etmiş. Ancak artık üretilmeyen bu metal kaşıkların kaybolmaması için oldukça titiz davranıldığını da özellikle belirtmek istiyorum.
Bu nefis soğuk tatlıyı keyifle yedikten sonra Süvari (Tarsusi) kahvesini keyifle içiyoruz. Biraz da Süvari (Tarsusi) kahvesinden bahsetmek istiyorum.
Süvari Kahvesi ya da nam-ı diğer Tarz-ı Hususi yani Tarsusi aslında sunum tarzıyla dikkatinizi çekebilecek bir Türk kahvesi çeşididir. Ege civarlarında "Süvari" olarak anılan ancak Akdeniz bölgesinde "Tarsusi" olarak bilinen bu kahvenin özelliği kahvenin klasik porselen kahve fincanı yerine çay bardağında servis edilmesidir.
Tarsusi kahvesi şekersiz yani sade olarak hazırlanıp ince belli klasik çay bardağında sunuluyor. Tarsusi kahvesini klasik Türk kahvesinden ayıran özelliklerden birinin de Türk kahvesinin aksine köpüksüz olarak servis edilmesi olduğunun söylemem yanlış olmayacaktır.
Aftan Kahvesi'nde keyifle denediğim Haytalı ve Süvari kahvesini Antakya'ya yapacağınız seyahatiniz sırasında mutlaka bu mekanda tatmanızı öneriyorum.
Adres: Kurtuluş Caddesi No: 42/ A Antakya/Hatay
Tel: 0326 215 12 48
www.affankahvesi.com
Öyle bir anlattınız ki, bütün ayrıntıları güzel geldi... :)
YanıtlaSil