2004 yılında Müferra Çakır ve Zeynep Uzel tarafından açılan lokantanın adının Helvetia olmasının hikayesi oldukça ilginçtir. Tünelde bulunan bu mekanın açılışından önce dış duvarlarının temizlenmesi sırasında buranın 1930 İstanbulunun meşhur birahanelerinden "İsviçre Birahanesi Helvetia"nın bir şubesi olduğu ortaya çıkmış ve bu nedenle mekana "Helvetia" adı verilmiştir.
Helvetia için öncelikle mekan dekorasyonu olarak beklentilerinizi fazla yukarıda tutmamanızı özellikle belirtmek istiyorum. Duvarları afişler ve siyah beyaz fotoğraflarla donatılmış olan Helvetia en fazla 7-8 masadan oluşan küçük mekandır.
Burası adeta bir esnaf lokantası gibi olduğu için masanızı başka müşterilerle de paylaşmanız mümkün olabiliyor. Ahşap masalar öğlen saatlerinin müşteri yoğunluğu ile birbirine daha da yakınlaştığı için masaların arasından geçmek bir hayli sıkıntı yaratabiliyor. Ancak bu bahsettiğim sıkışıklık bile içeride deneyimleyeceğiniz ev yemeklerinin lezzeti karşısında sizlere tüm bunları unutturuyor.
Helvetia da yemekler açık mutfakta pişiriliyor. Bu nedenle günün hangi saatinde gelirseniz mutlaka farklı bir yemeğin yapılışına şahitlik etmeniz mümkündür. Bildiğiniz gibi açık mutfaklardaki en büyük sıkıntı yemeğin rahatsız edebilecek kokusudur. Ancak Helvetia da kesinlikle böyle bir sıkıntı olmadığını da özellikle belirtmek istiyorum.
Helvetia'nın adı Beyoğlu'nda çalışan kişiler arasında "Sebzeci" olarak biliniyor.
Ev yemekleri ağırlıklı bir menüye sahip olan Helvetia'da çeşit çeşit zeytinyağlılar, salatalar, çorba, sıcak yemekler ve tatlıları bulmanız mümkündür.
Tüm yemekler günlük üretiliyor.
Çorbalar 3 çeşit, mevsim sebzelerinden yapılan zeytinyağlılar da en az 15 çeşit pişiriliyor.
Helvetia'nın özellikle vejeteryanlar için güzel bir alternatif olduğunu hatta cennet olarak nitelendirilebileceğini söyleyebilirim. Burada açık mutfağın önündeki tezgahta cam tabaklar içinde sergilenen çeşitlerden tercih ettiklerinizi servis personeline porsiyon veya sıcak/soğuk karışık olarak en fazla 5 çeşidi bir tabakta sipariş verebilirsiniz.
Helvetia'nın her gün değişen menüsünde hatırlayabildiklerim: mercimek köftesi, bamya, ıspanaklı gül böreği, pancar salatası, zeytinyağlı pırasa, dere otlu kabak, börülce salatası, ıspanak kavurma, bulgur pilavı, arpa şehriyeli pilav,köfte, fırın makarna, tavuk sote
Yaklaşık 7 yıldır bu güzel lezzetleri tatma fırsatı olan şanslı birisiyim. Helvetia'ya gittiğimde eğer denk gelirsem mutlaka mercimek çorbası, beşamel sosla yapılan pazı borani, buğday salatası, fırın makarna, pilav denemeyi tercih ediyorum.
Ardından mutlaka Helvetia'nın tarçınlı sütlacını yemeyi çok seviyorum.
Masalarda cam sürahilerde bulunan su ve ekmek yani lokantacılık dilinde "kuver" burada ücretsiz olarak müşterilere sunuluyor. Tüm yemekleri oldukça lezzetli ve damak zevkinize uygun olan Helvetia'da fiyatlar da kesenize oldukça uygun.
Helvetia'nın dışarıya servisi maalesef yok. Ancak aceleniz varsa siparişlerinizi paket olarak almanız mümkün. Her gün 10.00-24.00 arasında Helvetia'da lezzetli ev yemeklerini samimi bir ortamda yeme imkanını mutlaka denemenizi öneriyorum.
Adres: General Yazgan Sok. No: 8/A Asmalı Mescit / Beyoğlu (The House Cafe’nin karşısı)
Tel: 0212 245 8780
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder