Kapıdan girer girmez mutfaktan yükselen tereyağının o muhteşem kokusu Sizi adeta içine çekiyor. Adını Rize'nin ünlü yaylasından alan Ayder'de Sizi büyüleyen bu kokunun sırrı yemeklerde kullanılan Vakfıkebir'in meşhur tereyağında saklı. Ayder'in ustaları kendilerine has o gizli ve mükemmel lezzeti yakalamak için her sabah iki saat boyunca özel sosun kıvamını tutturmaya çalışıyorlar. Bu özel sos Erzurum'un ünlü İspir şeker fasulyesi, Vakfıkebir'in meşhur tereyağı ve Rize mutfağının özenli işçiliği ile birleşince ortaya ünlü Ayder Kurufasulyesi çıkıyor.
Şunu hemen söylemeliyim ki bu özel lezzetin sırrını ustalar asla paylaşmıyorlar. Sofraya geldiğindeki mükemmel tabloyu anlatmama gerek yok kokusu ve görünümü ile nasıl bir ziyafetin Sizi beklediğini tabağınız en iyi şekilde anlatıyor.
Kuru fasulyenin olmazsa olmazı pilav Ayder'in ustaları tarafından sadece et suyu ve halis tereyağ kullanılarak hazırlanıyor. Masanıza servis edilen bu özel pilavın rengine sadece et suyuna pişirildiği de zaten yansıyor. Her yediğimde tane tane olan, inanılmaz lezzetli ve tam kıvamında pişirilmiş bu pilavın tadı gerçekten mükemmel.
Bu iki lezzeti en iyi şekilde tamamlayan lezzetlerin başında gelen turşuda Ayder için Karadeniz'de özel olarak üretiliyormuş. Menüde yer alan bu özel lezzetin farklılığı kurulma tekniği ve kullanılan malzemeden kaynaklanıyor.
Her gittiğimde mutlaka kuru fasulye ve pilav yemeyi tercih ettiğim için menüde yer alan Karadeniz Mutfağı'nın diğer lezzetleri hakkında çok fazla fikir sahibi olduğumu söyleyemeyeceğim. Ama kendilerinin söylediklerine göre özellikle Akçaabat Köfte, Muhlama, Turşu Kavurma, Lahana Sarma ve Hamsi Tava'da oldukça iddialılar. Aralarından sadece Akçaabat Köfte'yi denedim. Bu köftenin İstanbul'da yediklerimin arasında en iyi olanların başında geldiğini söyleyebilirim.
Eğer çok açsanız yemeğe tereyağlı süzme mercimek çorbası ile başlamanızı öneririm. Gerçekten tereyağı süzme mercimek çorbasına inanılmaz bir lezzet katmış.
Ancak yemek sonrası ne kadar tok olursanız olun mutlaka Fırın Sütlacı üzerine bol fındık dökerek denemenizi tavsiye ediyorum. Manda sütü ile yapılan bu özel lezzet damaklarınızı çatlatacak nitelikte...
Tabii ki menüde yer alan Giresun Tel Kadayıf'ta oldukça iyi bir alternatif olabilir. Çok hafif olduğunu ağır tatlı sevmeyenler için özellikle belirtmek istiyorum.
Yolunuz Bağlarbaşı'ndan geçerse Ayder'e uğramanızı ve bu özel lezzetleri tatmanızı tavsiye ediyorum.
Adres: Nuh Kuyusu Cad. Osmanoğlu Apt.No:215 Bağlarbaşı - Üsküdar / İSTANBUL
Tel: 0216 495 88 59 - 60
www.ayder-restoran.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder