22 Ocak 2014 Çarşamba

GÖKSEL TANTUNİ - MERSİN

Sizlere Mersin’in en meşhur lezzeti tantuni ve tabii ki tantunicilerin en ünlüsü olan Göksel Tantuni’den bahsetmek istiyorum. Mersin’e yaptığım son seyahatte Mersin'de yaşayan arkadaşlarımla birlikte soluğu ilk önce Göksel Tantuni’nin Pozcu şubesinde aldık.


Size kısaca tantuniden bahsetmek istiyorum.
Tantuni Mersin yöresine özgü bir dürüm çeşidinin adıdır.
Aslen Araplara mahsus olup “bir çeşit fakir yemeği” olarak bilinir.
Ancak zaman içinde içerisine akciğer yerine biftek ve kaburga eti konulmasıyla fakir yemeği olmaktan uzaklaşmıştır.


Tantuninin yapılışına gelince; çok ince doğranmış biftek ya da kaburga eti ile kuyruk yağının baharatlarla karıştırılarak saç üzerinde pişirilmesinin ardından lavaş ekmeğine dürüm yapılması ile hazırlanmaktadır.


Göksel Tantuni’lerin sahibi Hasan Palamut 1967 yılında bu mesleğe seyyar arabada tantuni satarak başlamış. İlk dükkanını 1977 yılında Mersin'de açan Hasan Palamut o tarihten bu yana Mersin'de 4, Adana'da ise 1 şube açarak dükkan sayısını beşe ulaştırmıştır.


Göksel Tantuni'nin Mersin'de tantuni denince akla gelen ilk adres olduğunu söylemeliyim.
Bu özel lezzeti Göksel Tantuni'de tadan ünlüleri duvarları süsleyen fotoğraflardan öğrenebilirsiniz.


Göksel Tantuni’yi günün her saatinde dolu görmeniz mümkündür. Mersin'e yurt içi ve yurt dışından gelen turistler burada tantuni yemeden Mersin'e özel bu lezzeti denemiş sayılmaz.


Göksel Tantuni'de hiçbir zaman masanıza geçtiğinizde sipariş vermek için servis personelini aramazsınız. Çünkü masanıza oturduğunuz anda o nefis ve taze malzemelerle masanız bir anda donanır.


Söğüş domates, domates piyazı, acı biber, turp, soğan piyazı, maydanoz, lime limonu, acı biber turşusu Göksel Tantuni'de kurulan sofranın olmazsa olmazlarıdır. Personeli her zaman güler yüzlü, servisi hep hızlı ve mekan her daim temizdir.


Göksel Tantuni'de kaburga eti ve biftekten olmak üzere 2 çeşit tantuni hazırlanıyor.
Kaburga etinden yapılanın biftekten yapılana oranla daha yağlı olduğunu belirtmek istiyorum.
Göksel Tantuni’nin bu kadar meşhur olmasının en büyük sırrı tantunileri ” Pamuk Yağı” kullanarak hazırlamasındadır. Pamuk yağında yapılan tantuninin bölgede en makbul tantuni olarak adlandırıldığını özellikle vurgulamak istiyorum.


Tantuninin nasıl yapıldığından kısaca bahsetmek istiyorum. Biftek veya kaburgadan çok küçük kuşbaşı olarak doğranmış etler önceden haşlanarak hazırda bekletiliyor. Sipariş alındıktan sonra haşlanmış et pamuk yağında soteleniyor. Etin pişerken saldığı et suları için kepçe yardımıyla etler saç tepsinin kenarlarına doğru itilerek etlerin ortasında bir havuz oluşturuluyor.


Hazırlanan bu çukura pamuk yağı ve toz biber dökülüyor. Etler pişerken lavaşın kuruluğunu almak için oluşturulan bu havuzdaki et suyu ile lavaş çok hafif ıslatılıp etlerin ve bu havuzun üzerine kapatılıp çıkan buhar tarafından yumuşatılıyor.


Lavaşlar ısıtıldıktan ve hafif yağlandıktan sonra saçta pişen etler lavaşın üzerine konulur ve sırasıyla doğranmış domates, maydanoz, arzuya göre soğan ve baharatlar ilave edilerek servise hazırlanır.


Lavaş yerine aynı malzemelerle somun ya da açık ekmek ile de tercihe göre tantuni yapılır. Tantuni mutlaka limon ve acı biber turşusu ile servis edilir.


Mersin ve çevresinde tantuninin etine limon sıkılarak yemek adettendir.


Biz hem lavaşta hem de ekmek arası tantuniyi tattık.  Hem ikisininde lezzeti gayet yerinde, etlerin pişirilme kıvamı ve baharatlarla lezzetlendirilmesi süperdi. Tabii ki birer tane ile yetinmedik ve neredeyse hepimiz ikişer adet tantuniyi afiyetle yedik.  


Bu özel lezzetin yanında bölgenin en özel içeceği olan şalgam suyunu da test ettik. Şunu söylemeliyim ki şalgam suyu tantuniye inanılmaz yakışıyor ama alışık olmayanlar ve sevmeyenler için tereddütsüz buz gibi ayranı tavsiye ediyorum.


Göksel Tantuni’ye Mersin'e yapacağınız seyahatte mutlaka uğramanızı ve bu güzel lezzetlerden kendinizi mahrum bırakmamanızı öneriyorum.


Göksel Tantuni - Pozcu Şubesi
Adres: GMK. Bulvarı Eski İş Bankası Şubesi Karşısı Pozcu - Mersin
Tel: 0324 326 32 33
www.gokseltantuni.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder