25 Ocak 2014 Cumartesi

ÇİYA SOFRASI - KADIKÖY

Çiya'nın Kadıköy Çarşısı'nda 1987 yılında kurulmuş ve uzun yıllardır müşterisi olduğum özel bir lezzet durağı olduğunu bilmenizi isterim. Bugün aynı sokak üzerinde bir kaç metre ara ile üç farklı Çiya karşınıza çıkıyor. Bunlardan birincisinin kebapçı, ikincisinin yöresel yemekler üzerine uzmanlaşmış bir lokanta, üçüncüsünün ise bu ikisinin karışımı olan hem kebap hem de yöresel yemek bulabileceğiniz bir konsept lokanta olduğunu belirtmek istiyorum. Ben Size yöresel lezzetleri tadabileceğiniz Çiya Sofrası'ndan bahsedeceğim.


Çiya Sofrası'nda menüyü oluşturan Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ağırlıklı Anadolu’nun değişik yörelerinden alınan envai çeşit tarifle hazırlanan yemeklerde kullanılan malzemelerin bu yörelerden sağlandığını özellikle vurgulamak istiyorum. İki katlı mekanda bugüne kadar adını sıkça duymadığınız pek çok yöresel lezzeti deneyimleme imkanınız olduğunu bilmenizi istiyorum.


Aklıma ilk gelen yöresel lezzetler arasında sıkma köfte, mumbar dolması, ayva dolması ve Çiya'nın özel yoğurdunu hemen sayabilirim.


Ayrıca kebaplardan da yoğurtlu Adana Kebap, Sarma Beyti ve Halep İşi'ni de bu listeye eklemek isterim.


Bu özel lezzetlerin tamamını her gittiğinizde bulma şansınız olmadığını ancak günün menüsünün web sitesinde her gün yayınlandığını ve gitmeden önce buradan yararlanabileceğinize dikkat çekmek istiyorum. Ama o gün ne olduğunu kapıdan girer girmez de Sizi karşılayan tezgahta görme ve siparişinizi tezgah başında verme imkanınız da var.


Ben on yılı aşkındır yaptığım sayısız ziyaretteki deneyimlerimden bir kısmını Sizlerle paylaşacağım. Çiya Sofrası'nda beni etkileyen lezzetlerin başında Erik Tavası'nın geldiğini söyleyebilirim. Ekşili et yemeklerinin en güzel örneklerinden biri olan Erik Tavası'nı denemenizi öneririm. Ancak bol sarımsaklı olduğunu da eklemekte yarar görüyorum.


Beni etkileyen bir başka et yemeği de yine parça et ile yapılan Keledoş. Van'a özgü olan ancak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan diğer illerimizde de yapılan Keledoş'da parça etin yanı sıra buğday, nohut, kurutulmuş yoğurt, fasulye, mercimek, soğan ve tereyağı kullanılmaktadır. Etkileyici bir lezzeti olan Keledoş'u İstanbul'da çok fazla bulabilme şansınız olmadığını söylemek istiyorum.


Sizlere bahsetmek istediğim bir başka lezzet ise "Kelek Yoğurtlama". Kuzu eti, kelek, yoğurt ve pirinçten yapılan bu ilginç yemeğin gerçekten enteresan bir lezzeti olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca herkesin sevebileceği bir lezzet olmadığını da belirtmek istiyorum.


Arap mutfağının önde gelen lezzetlerinden biri olan ve bakla, nohut, kişniş, maydanoz, soğan, sarımsak ile yapılan Falafel'in Çiya'daki yorumunun bugüne kadar yurt içi ve dışında yediklerim arasında en iyisi olduğunu söyleyebilirim.


Bu arada Kuru Patlıcan Dolması'nı atlamak istemiyorum. Günün hangi saatinde gidersem gideyim bir porsiyon yiyemesem bile mutlaka tadımlık bir adet sipariş etmeyi asla ihmal etmem. Güneydoğu Anadolu mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan bu dolmanın pişirilme kıvamı ve harcının bugüne kadar yediklerimden oldukça farklı ve lezzetli olduğunu belirtmek istiyorum.


Beni etkileyen bir başka lezzet ise Perde Pilavı'dır. Pilavı çam fıstığı, kuş üzümü, badem ve tavuk eti ile yapılan perdesi ise kıtır kıtır olan Siirt yemeğinin de İstanbul'daki eş değerlerinden çok daha lezzetli olduğunu bilmenizi isterim.


Biraz da buraya geldiğinizde tatmanızı istediğim kebap çeşitlerinden bahsedeceğim. Her yerde yiyemeyeceğinizi düşündüğüm Haşhaş Kebabı bunların ilk sırasında geliyor. Şanlıurfa mutfağının önde gelen lezzetlerinden biri olan ve iri çekilmiş etin özellikle yuvarlak şişlere saplayarak hazırlanan bu kebabı tatmanızı şiddetle öneriyorum.


Önereceğim bir başka lezzet ise Vişne Kebap... Yağsız bıçak kıyması, vişne, domates ve soğan kullanılarak hazırlanan bu Gaziantep yöresinin özel lezzetini anlatmam gerçekten zor yolunuz düşerse mutlaka denemenizi öneriyorum. Vişnenin buruk lezzetinin kebaba geçmesinin sizi başka bir dünyaya götürdüğünü söylersem yanlış yapmış olmam.


Bu iki kebap dışındaki tüm kebap çeşitlerinin de çok lezzetli olduğunu belirtmek istiyorum ama beni etkileyen bir başka kebabın Abagannuş olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Közlenmiş patlıcan, biber, domates, ve sarımsağın ezme haline getirilmesinden sonra, üzerine kıyma konularak yapılanı benim en çok sevdiğim çeşididir. Anacak kuşbaşı ya da tavuk konularak yapılması da mümkündür.


Son olarak Çiya'da tatmadan çıkmayın diyebileceğim iki tatlıdan söz etmek istiyorum. Benim için ilk sırada tahinli kabak tatlısı geliyor. Antakya'da yediklerimi aratmayacak düzeyde olduğunu söylemeliyim.


İkinici sırada tatmanızı istediğim tatlı ise ceviz tatlısı... Ham cevizden yapılan bu Antakya tatlısının da inanılmaz bir lezzet olduğunu söyleyebilirim.


Çiya'da ayrılmadan önce yemek üzerine bir "Zahter Çayı" içmeyi sakın ihmal etmeyin.
Kadıköy Çarşısı'nda Çiya'nın bir lezzet klasiği olduğunu ve ününün ülke sınırlarını aştığını vurgulamak istiyorum.

Adres: Caferağa Mah. Güneşlibahçe Sk. No:43 Kadıköy - İstanbul
Tel: 0216 330 31 90
www.ciya.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder