Karaköy de vapur iskelesinden indikten sonra Karaköy Güllüoğlu baklavacısına doğru ilerleyip Koska helvacısının renk renk ve çeşit çeşit lokumları, pestilleri, cezeryelerini görüp vitrinine kendimizi yapışmaktan alıkoyamadık. Ancak büyük bir irade göstererek sadece yutkunarak ama hala aklımız orada kalıp Koska'yı geçtikten sonra sola dönüp 50 metre ileride Haze otelin şirin ve sempatik binasını gördük.
Francophone olupta bir çoğumuzun bildiği , farklı anıların kaldırım taşlarına kazındığı, hani derler ya bir dili olsa da konuşsa misali Saint Benoit Lisesine giden yol üzerinde olan Haze otelin giriş katında Forneria yer almaktadır. Forneria da zevkli ve sıcak bir dekorasyon ile samimi sohbetler yapılabilecek ve lezzetli yemekler yenebilecek bir mekan yaratan Arda Türkmen güzel ve içten gülümsemesi ile bizleri karşıladı.
Beyoğlu Asmalımescitte adeta simge olmuş “Leblon 11” adındaki restaurantı ile yaklaşık 5 yıldır bizlere farklı lezzetler sunan Arda Türkmen, Issız Adam filmi gibi hafızalara kazılmış olan bazı filmlerde de Leblon restaurantın güzel karelerle yansımasını sağlamış ve tv ekranlarında “Arda’nın Mutfağı” isimli yemek programıyla başarısını artırarak sürdüren bir işletmeci…
Haze otelin yalın ama sıcak dekorasyonu ile bir bütünlük yaratmış olan Forneria, maximum 50-60 kişilik küçük bir mekan.. Tadı damağınızda kalacak sıra dışı sunumları, taş fırından çıkıp sofraya uzanan yepyeni ama lezzetli yemekleri keyifle tadacağınız Karaköy ve civarında farklı bir görsel şölen sunacak bir lezzet durağı…
Portekizce fırın anlamına gelen “Forno” , Forneria da kısaca “fırında pişen yemek” anlamına geliyor. Forneria da lezzetli yemekler sunan bu taş fırın İtalya'dan özel olarak getirtilmiş. Menünün iddialı ve güzel fırın yemekleri bu özel fırında pişirilerek bizlerin beğenisine sunuluyor.
Kapıdan girdiğinizde Forneria sizi kendine çekiyor adeta…Bize ayrılmış olan masamızda keyifle biz ne yiyeceğiz diye düşünüp menüyü incelerken cam şişelerde sunulan buz gibi su , fırından çıkmış sıcak ekmekler ve balık kokulu tereyağı bizleri mest etti. Sevgili Arda Türkmen’in önerilerini dikkate alarak siparişlerimizi verip keyifli sohbetimize başladık.
İlk olarak ortaya antipasti tabaklarından bir seçim yaptık. Antipasti menüsü farklı fiyatlarda ve içeriklerde seçilebiliyor. Biz 5 numaralı antipasti tabağını seçtik. Antipasti tabaklarında sunulan yiyeceklerin çeşitliliğine göre 55-75 tl arası farklılık gösteriyor. Benden söylemesi oldukça doyurucu bir tabak 4 kişi rahatlıkla yiyebiliyor.
Menüden seçtiğimiz şarabımızla bu tabak harika bir uyum içindeydi.Zil çalan karnımız bu güzelliklerle şimdiden düğün bayram etme sinyalleri verdi bize.
Menünün içinde herkese hitap edebilecek yemekler olduğu gözümüzden kaçmadı. Çeşit çeşit salatalar mevcut, bizler için bir güzellik yapıp salataları büyük ve küçük olmak üzere servis yapabiliyorlar. Salatalar 17-35 tl arasında fiyatları var. Yan masadaki misafirlerin yaptığı konuşmaya kısaca kulak misafiri olduğumda rokfor peynirli bonfile salatasının çok lezzetli olduğunu duydum. Menüde sandviç ve çorba çeşitleri de alternatif olarak bizlere sunuluyor. Ayrıca pizzaya alternatif olarak risotto, taze makarna çeşitleri ravioli, linguine gibi ve burger çeşitlerinin yanı sıra et, tavuk ve deniz ürünleri yemekleri de menüyü çeşitlendiriyor. Kepekli pizza seçeneği menüde görmüş olmak formuna dikkat eden sevindirecektir diye düşünüyorum.
Fornerianın menüsünde hoşuma giden en güzel şey lezzetlerin yanında sunuma da önem vermiş olmalarıydı. Minik tencere görünümündeki güveçlerde sunulan porsiyonluk yemeklerden, taş fırından çıkıp sofraya uzanan bir konsept ile yaratılmış birbirinden değişik lezzetli pizzalardan, farklı yöresel baharatlar ve malzemeler ile hazırlanan lezzetlerden oluşturulmuş ve menüleri Akdeniz mutfağının güzelliklerini ile Osmanlı mutfağından lezzetlerinin birleşiminden yaratılmış. Güveçte sunulan biralı yahni yemeği Forneria’nın özel spesiyalleri arasında yer alıyor.
Biz güveçte servis yapılan Latin American (içinde dana sosis, tavuk, mantar, kurutulmuş domates ve sürprizler) , Eritilmiş Peynirli Deniz Levreği (ıspanak ve domates soslu) , Konyak Soslu Et istemiştik.
Tüm bu yemekler küçük güveçlerde servis edilen salata, patates kızartması ve nefis bir püre ile geliyor. Ben etçi olduğum için konyak soslu eti yedim tam istediğim gibi pişmiş ve lezzetli bir sosla bütünlemişti. Püre ise anne elinden çıkmış gibi sütlü ve nefisti. Pizza çeşidi yiyen arkadaşlarımda çok memnun kaldılar, malzeme olarak yeterli, çıtır ve sıcacıktı. Ana yemekler gerçekten çok güzeldi hepimiz çok keyif aldık. Güveçte sunulan yemekler maximum 40 tl civarındaydı. Konyaklı etin fiyatı ise 50 tl’di.
Tatlı olarak lezzetli bir tiramisu’yu doğum günü pastası olarak kahve çaylarımızı yudumlarken keyifle yedik. Lezzeti ve sunumu oldukça başarılıydı.
Forneria sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 07.00-24:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Her sabah adeta güneşin ilk ışıkları ile İstanbul güne uyanırken sabah 07:00 de zengin ve doyurucu bir içerikle oluşturulan sabah kahvaltısı ile Forneria bizlere “merhaba” diyor. Forneria’nın duvarlarını süsleyen çeşit çeşit ev yapımı özel reçelleri, yöresel ve doğal ürünlerden oluşan ürünleri, bodrumun kokusunu hissettiğiniz leziz zeytinleri, günlük üretilen ve sunulan taze manda kaymağı gibi lezzetleri şık bir sabah kahvaltısında bizlere sunuyor. 2 çeşit kahvaltı tabağı var fiyatları 25-40 arasında içeriğine göre değişiyor. Ayrıca omlet ve yumurta çeşitleri ile tost çeşitleri sabah servis ediliyor.
Karaköy de hem gündüz hem de gece adeta İstanbul’un nabzı atıyor, bu nedenle öğlen servisinde her gün değişen farklı günlük yemekler, sabit menünün yanı sıra farklı lezzetli denemeye gelenlerin beğenisi için özenle hazırlanmış. Patlıcan silkme, kabak cızlama, ayvalı kısır farklı örneklerden sadece bazıları...
Forneria’nın zengin bir şarap menüsü, alkollü ve alkolsüz kokteyl çeşitlerinin yanı sıra diğer tercih edilen içkileri de bulmak mümkün.
Servis ve personeli gayet iyi ve güler yüzlü tertemiz örtülü bembeyaz masalarda yemek yemek keyifli olsa da biraz fiyat olarak pahalı olduğu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ortaya bir antipasti, 2 ana yemek, 1 şişe şarap, kahve almanız durumunda 250-300 tl civarında bir hesap ödersiniz. Lezzet ve sohbet olarak buna değer diye düşünüyorum.
Hızla gelişen Karaköy’ün ve İstanbul gastronomi hayatındaki parlayan yıldızlardan biri olmaya aday bir adrestir Forneria...
Şef Arda Türkmen ekibini tebrik ediyor, rezervasyon yaptırmadan gitmemenizi öneriyorum.
Telefon 0 212 252 4848
Adres: Necatibey Cad. No:38 Karaköy-İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder